Je kunt hard je best doen om zo gezond mogelijk te eten, maar toch nog belangrijke voedingsstoffen missen in je eetpatroon. Ook is het zo dat eten steeds vaker bewerkt of lang bewaard is, waardoor veel voedingsstoffen verloren gaan. Het is belangrijk om tekorten in voedingsstoffen te voorkomen, omdat deze tot lichamelijke klachten kunnen leiden. Harmen Sterk geeft naast het sporten advies over voeding en tips voor voedingssupplementen die tekorten in je voedingsschema kunnen aanvullen, om je lichaam gezond te houden en je jouw doelen effectief kunt bereiken.
Meer eten, minder bewegen
Al begin je de dag met een ontbijt met granen en zuivel, lunch je licht om ’s avonds genoeg gram groente naar binnen te werken: je voedingspatroon kan alsnog belangrijke voedingsstoffen missen. Je kunt bijvoorbeeld te veel van één type groente eten en andere groentes te vaak laten liggen. Het eten van genoeg fruit schiet er bij veel mensen ook wel eens in. De coronaperiode helpt hier niet bij. Mensen zitten steeds meer binnen en zelfs de deur uit gaan, is niet meer elke dag vanzelfsprekend. Snacks en snaaidrang spelen zo veel sneller op. Ook bewegen mensen minder: sportscholen zijn dicht en parken zijn druk. Hoe kun je er toch voor zorgen dat je genoeg voedingsstoffen binnen blijft krijgen?
Tekort in belangrijke voedingsstoffen
Je zou verwachten dat er in een gebalanceerd dieet genoeg voedingsstoffen zitten om geen supplementen te hoeven te gebruiken. Voedsel bevat alleen lang niet altijd zoveel voedingsstoffen als gewenst, en niet iedereen hanteert een volledig gebalanceerd dieet. Uit landelijk onderzoek bleek bijvoorbeeld dat van de volwassenen in Nederland slechts 16% meer dan 200 gram groente per dag at, nog minder dus dan de aanbevolen 300 tot 500 gram. Slechts 13% van de mensen at meer dan 200 gram fruit. Daarnaast eten we ook op een hele andere manier dan ‘vroeger’. Eten uit de supermarkt is vaak bewerkt en lang bewaard, om het houdbaar te maken en er bijvoorbeeld mooi uit te laten zien. Hierdoor gaan ook belangrijke voedingsstoffen verloren.
Vaak missende voedingsstoffen
Er is een aantal voedingsstoffen dat vaak mist in ons dieet, of waar we niet genoeg van binnenkrijgen. Dit zijn:
-
Magnesium. Deze stof zorgt voor spierontspanning, een goed werkende bloeddruk en goed werkende hersenfunctie. Je kunt magnesium halen uit granen, noten en bladgroentes.
-
Vitamine D. Deze vitamine zorgt voor een goede stemming, versterking van je botten en goede spijsvertering. Je lichaam kan zelf vitamine D opnemen uit zonnestralen. De zon is alleen slechts een deel van het jaar sterk genoeg voor dit effect.
-
Vitamine B12. Een tekort van deze vitamine komt relatief vaak voor bij mensen die geen dierlijke producten eten, aangezien je het kunt halen uit onder andere biologisch vlees en eieren. De vitamine is wel belangrijk: een tekort kan leiden tot weinig energie, verminderde stemming en een hoger risico op hart- en vaatziektes.
-
Zink. Deze stof is goed voor allerlei delen van je lichaam: je geheugen, je haar, je huid, tot aan de afbraak van koolhydraten aan toe. Je krijgt deze stof binnen met vis, vlees en eieren – maar zorg er wel voor dat de producten onbewerkt zijn!
Hoe kun je wel gezond eten?
Voeding en sport werken hand in hand. Het is moeilijk om met alleen veel lichaamsbeweging snel gewicht te verliezen. Het tegengestelde is ook waar: spiergroei is moeilijk te behalen als je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt. Wanneer je gaat sporten, is het dus goed om je beweging te ondersteunen met een goed voedingsschema. Wanneer je zelf gaat zoeken naar wat een goed schema inhoudt om jouw sportdoelen te ondersteunen, stuit je alleen ook op veel verwarrende en tegengestelde informatie.
Advies van een personal trainer
Daarom kan het goed zijn om een personal trainer in te schakelen die ook bij dit deel kan helpen. In zijn training gaat Harmen verder dan alleen het sporten zelf. Je gezondheid staat centraal. Hier hoort voeding dus ook bij. Harmen gaat met je na welke voedingsstoffen zouden kunnen missen in je voeding en hoe je deze weer aan kunt vullen. Daarnaast helpt Harmen je met een goed trainingsschema om te werken aan jouw doelen, of dit nu gewichtsverlies, spiergroei of bijvoorbeeld revalidatie is.
Geef een reactie